Boliger online - din guideline til bolig og boliger på nettet
|
|
|
|
|
|
|
|

Privathospital

Plastikkirurgi
Plastikkirurgi er en type operation der har til hensigt at ændre kroppens udseende. Kosmetisk kirurgi bruges til forbedring af udseendet og rekonstruktionskirurgi ændrer eller forbedrer defekter efter eksempelvis sygdom. Det er en generel misforståelse at der er plastik i plastikkirurgi - dette er slet ikke tilfældet. Ordet "plastik" kommer af det græske ord "plastikos" som betyder at forme eller at skabe, og har altså ikke noget at gøre med materialet plastik.

Kosmetisk kirurgi
Betegnelsen kosmetisk kirurgi bliver ofte brugt om indgreb som ikke nøvendigvis har nogen medicinsk grund, men primært til forbedring af det kosmetiske udseende. Nogle indgreb kan dog have et medicinsk grundlag, hvis eksempelvis den "fejl" man har i sit udseende kan have betydning for ens almene sundhed og fysik. Et af de mest udbredte indgreb indenfor kosmetisk kirurgi er operation af øjenlåg, som er begyndt at hænge, og derved blokerer personens syn. Her går man ind og fjerner overskydende hud og fedt over og under øjet, for at åbne øjet mere op og gør at øjnene ikke længere ser "trætte" ud. Nogle af de mest almindelige kosmetiske ingreb er også ansigtsløft, halsløft og fedtsugninger.

Rekonstruktionskirurgi
Rekonstruktionskirurgi er en form for plastikkirurgi hvor der rettes op på enten medfødte eller erhvervede defekter. Dette kan være efter et traume, en ulykke, efter sygdom (eksempelvis cancer). Hvis man har haft brystkræft kan man ved hjælp af rekonstruktionskirurgi udføre en brystrekonstruktion, og hvis man har været i en trafikulykke og har tilegnet sig nogle skader eller kropsdeformiteter, kan man blive opereret for at rette op på disse defekter. Krigsskader, hudoverskud efter stort vægttab er også en del af rekonstruktionskirurgi.

Fedtsugning
Har du fedtdepoter  som bare ikke vil forsvinde, på trods af utallige forsøg på slankekure og besøg i motionscentret? Så er det formentlig fordi du har nogle fedtdepoter som ikke kan trænes eller spises væk. Fedtsugning er ikke nogen slankekur, men en behandling som fjerner lokale fedtdepoter på specifikke områder af kroppen. Selvom man er slank kan man godt have fedtdepoter som er praktisk talt umulige at komme af med - dette kan blandt andet være forårsaget af noget hormonelt og genetisk.

Åreknuder
Åreknuder er fremtrædende og snoede vener på benene, som kan genere kosmetisk eller være symptomgivende i forhold til andre sygdomme. Den mest udbredte behandling af åreknuder er igennem kompressionsbehandling med støttestrømper eller støttebind. Ved hjælp af kompressionsbehandling af åreknuder lægger man et tryk på venerne, således at der ikke kan ophobes blod i benet, hvilket betyder at man i princippet "presser" hævelsen væk og derved forhindrer åreknuder.

Blokadebehandling
En blokadebehandling er en behandling rettet mod at dæmpe en irritationstilstand i og omkring væv. Denne behandling er eksempelvis egnet til overanstrengte sener eller irriterede led.
Blokadebehandling er en injektion af binyrebarkhormon og lokalbedøvelse blandet i samme sprøjte, og sprøjtet ind i det irriterede væv. Stoffet vil blive "guidet" rundt ved hjælp af ultralyd, således man undgår komplikationer og effekten øges. Binyrebarkhormon er et stof som produceres af binyrerne, men ved injektion kan stoffet være med til at dæmpe betændelseslignende reaktioner, hvor sener eller led er irriteret.

Abdominalplastik
Abdominalplastik er en operation, hvor man opstrammer løst maveskind som regel grundet graviditet eller stort vægttab. Når huden har været meget udspændt, og man taber sig meget på kort tid, kan det være rigtig svært for huden at følge med, og derfor bliver huden nogle gange ved med at hænge løst. Dette kan være til rigtig stor psykisk belastning, da man ikke opnår målet om den krop, man gerne vil have. Nogle gange kan den sidste udvej være en abdominalplastik. På denne måder slipper man for det trælse maveskind. Dog får man nogle store ar, men disse vil blive mindre synlige med årene.

Når man vælger at blive opereret, skal man selvfølgelig være opmærksom på, at der kan opstå komplikationer henholdsvis under og efter indgrebet. Alvorlige komplikationer er heldigvis en sjælenhed ved denne type operation, men man ser dårlig sårheling, dårligt kosmetisk resultat og blødninger. Ting som alle kan føre til endnu en operation. Dette er dog ikke noget der skal afskrække en, da operationen ofte fører til en forøget livskvalitet.

Bankart
En bankart operation kan også omtales som en stabiliserende skulderoperation. Det vil sige, at man altså har en instabil skulder. Hvis dette er tilfældet, mener man, at det skyldes, at overarmsknoglens hoved(caput humeri) ”glider” rundt i ledskålen(cavitas glenoidales). Dette kan forvolde rigtig stor skade, hvis/når den bevæger sig udover ledskålens kanter. Hvis/når dette sker, ser man oftest skader på selve ledkapslen, ledlæben og nærtliggende ledbånd.

Dette er en lidelse, som giver rigtig meget smerte, så man til sidst måske har svært ved almindelige hverdagsopgaver. Man kan få en bankart operation, hvor man går ind og udreder skaderne, så man gerne igen skulle kunne bevæge sin skulder uden smerter. Dette tager dog rigtig lang tid, og man skal forvente at gå igennem et langt genoptræningsprogram, og man kan godt regne med, at der skal gå minimum 5-6 måneder, inden man kan være klar til for eksempel at spille håndbold. Når dette er sagt, så kan sådan en operation fri dig for alle smerter.

Bartholin cyste
Bartholin cyste eller bartholinitis er en lidelse som ses ved 2% af verdens kvinder. Det er en lidelse i underlivet, som kan gå hen og blive rigtig ubehagelig. Oftest er cysterne kun på størrelse med en ært, og ikke noget de fleste kvinder ligger mærke til, og behøver egentlig heller ikke behandling. Dog kan man være uheldig og få en cyste på størrelse med et æg. Dette er både smertefuldt og irriterende. Desuden kan man være endnu mere uheldig og få betændelse i cysterne, og her skal man altså søge læge. Der er flere metoder til at fjerne cysten, men fælles for dem, er at man dræner den, så man endelig slipper helt af med.
Den mest effektive metode er Word-kateter. Dette er et dræn, man går med i 4 uger, og på denne måde sikre man sig, at cysten ikke kommer tilbage. Dog kan man ved den metode godt opleve så meget ubehag, at man ikke kan gennemføre behandling, men der er også andre alternativer, så man kan komme sin lidelse til livs.

Blodsprængninger
Blodsprængninger er et problem, som ses ved rigtig mange danskere. Det opstår, når de små blodkar under huden sprænges, oftest som følge af sol eller kulde. Man ser oftest blodsprængninger på ben, bryst og i ansigtet. Der er ikke nogen helbredsmæssiggrund til at gøre noget ved sine blodsprængninger, men der kan selvfølgelig være nogle kosmetiske grunde.
Ved hjælp af en laserbehandling er det nu muligt at komme af med de trælse blodsprængninger. Det er ikke en behandling, der kræver meget tid, eftersom man kan optage sine gøremål umiddelbart lige efter behandlingen. Det kan godt være, der skal mere end en behandling til for at få det mest effektive resultat. Man skal dog være opmærksom på, at en sådan behandling ikke forebygger eventuelle nye blodsprængninger.

Cyster
En cyste er helt konkret en abnorm, sækformet dannelse, som indeholder, væske, hår, materie mm.. Der findes mange forskellige cyster, og de kan være forårsaget af mange forskellige grunde. Afhængigt af cysten så kan nogle fjernes ved at blive drænet, hvor andre kræver et kirurgisk indgreb.
Mange cyster er godartet og kun til irritation, men det er dog altid en god idé at søge læge, så man sikre sig den rigtig behandling, og derved for tjekket at cysten ikke er ondartet.

Galdeblære
Galdeblæren er et lille organ, der ligger under leveren, og opbevare galden, som leveren producerer, indtil dette skal bruges til at nedbryde maden. Man kan være uheldig at få galdeblærebetændelse, oftest som følge af galdesten. Der er en del forskellige tegn på, at man har betændelse i galdeblæren. Man vil, efter især fedtholdige måltider, mærke smerter i højre side af maven. Derudover kan feber, kvalme og opkast også forekomme.
Man har ikke fundet nogle effektiv behandling mod betændelsen eller stenene, og derfor går man ofte ind og fjerner selve galdeblæren.  Dette kan man, da galdeblæren ikke er et livsnødvendigt organ, og galden vil bare løbe i jævn strøm fra leveren i stedet for at opbevares. Efter operationen skal man ikke tænke på sin kost eller lignende, men man kan leve et helt almindelige liv uden gener.

Modermærke
Modermærker er en samling af pigmentceller i huden, som kommer med alderen. Derfor ser man sjældent nyfødte med modermærker. Nogle vælger at få fjernet deres modermærke af kosmetiske eller irritations grunde. Det kan for eksempel være, hvis man har et modermærke i hovedet, eller et som er meget hævet.
Ved fjernelse laver man et lille kirurgisk indgreb, som er ukompliceret og kan udføres de fleste steder på kroppen. Derudover gør man alt for, at der bliver mindst muligt ardannelse, så man efter noget tid slet ikke kan se det. Det er også den metode man bruger, hvis man har mistanke på eventuel modermærkekræft.

Hammertå
Hammertå beskriver, når der er en fejlstilling på en eller flere tæer. Det er en lidelse som kan forekomme på alle tæer på nær storetåen. Tæer består er tre led, og det er, når mellemledet er bøjet nedover, mens grundledet og yderledet er strakt, at man taler om hammertå. Man kan både have en fleksibel og stiv hammertå. Hvis man har en fleksibel hammertå, kan man ved hjælp af øvelser udstrække tåen til normalt. Hvis man derimod har en stiv hammertå, er en operation højest sandsynlig sidste mulighed for at få en normal tå.
Hammertå kan være meget smertefuldt, da krumningen gør, at man gnider tåen op mod overlæderet på skoen, hvilket kan forårsage rødme, vabler og blødninger. Det er derfor rigtig vigtigt, at man får gjort noget ved sin hammertå, så man kan leve smertefrit.

Kuskehånd
Kuskehånd er en lidelsen, hvor der forekommer en skrumpning og fortykkelse af håndens seneplader. Derudover vil man også opleve knudedannelse i selvhåndfladen, men også ude på fingrene. Kuskehånd er ikke en smertefuld lidelse, men det er en lidelse, som kan være til stor irritation. Skrumpningen og fortykkelsen af senepladen trækker nemlig fingrene mod håndfladen, så fingrene ikke længere kan udstrækkes. Dette gør, at man ikke kan bruge de berørte fingre, da man ikke kan bevæge dem. Det er typisk lillefingeren, der bliver ramt hårdest, derefter ringefingeren og lidt langefingeren. Oftest går pegefingeren og tommeltotten uden symptomer.
For at få fuld førlighed tilbage i sine fingre, så skal man igennem en operation, hvor man fjerner knuderne, og derefter skulle det være muligt at bruge sine fingre fuldt ud igen. Man kan vælge imellem en nålebehandling eller en åben operation. Lige meget hvad man vælger, skal man være opmærksom på, at lidelsen kan komme igen, så det er nødvendigt med flere operationer.

Lyskebrok
Brok er en udposning af bughindens yderst hinde gennem at svagt sted i bugvæggen. Man kan tale om forskelligt brok, men den mest almindelig er lyskebrok. Lyskebrok er inddelt i medialt(opstået) og lateralt(medfødt) brok. Symptomerne på lyskebrok er blandt andet en bule i lysken, samt stikkende smerte omkring bulen. Smerterne er som oftest værst ved hårdt arbejde og hoste.
Den eneste måde, at komme af med brok på, er ved operation. Operationens omfang og varighed afhænger af graden af lyskebrokken. Nogle operationer fjerner hurtigt broksækken, hvor andre er mere krævende, da man også skal forebygge, at det ikke sker igen.

Mortons Neurom
Mortons Neurom er på dansk kendt som en nerveknude. Nerveknuden finder man i foden oftest mellem 3. og 4. mellemfodsknogle. Man mener, at dette dannes ved irritation som følge af forfodsnedfald.  De første symptomer, man vil opleve, er stærke smerter i foden, når denne belastes, men man skal dog være opmærksom på, at man også kan have smerter i hviletilstand.
I første omgang behandler man en nerveknude med aflastende indlæg til ens fodtøj. Hvis dette ikke virker, går man over til blokader med binyrebarkhormon. Det er desværre således, at mange ender med at blive opereret,  hvor man fjerner nerveknuden, eller i visse tilfælde kun løsner nerverne.

Navlebrok
Navlebrok er, som navnet siget, brok i navnlen. Dette sker, når bugvæggen omkring navlen på mavens inderside svækkes. Det er en lidelse, der oftest ses ved spædbørn. Det er normalt, at børn op til 4-års alderen har navlebrok, uden man gør noget ved det, da det i de første leveår typisk forsvinder af sig selv. Det bliver dog lidt kritisk, når man bliver ældre, og her opererer man bland andet, om end ikke andet, så for det kosmetiske. Det kan dog også ske, at voksne kan få navlebrok. Dette kommer ofte som følge af graviditet, overvægt eller meget væske i bugen.
Navlebrok har oftest ingen gener, men man kan være uheldig at få en indeklemt tarm, som bliver både øm og hård. Hvis dette er tilfældet, skal man opereres, da det ellers kan gå hen og blive alvorligt. Men ellers kan voksne selv prøve at presse brokket tilbage, men her skal man dog være meget forsigtigt.

Nerveknude
En nerveknude kaldes også for Mortons Neurom. Nerveknuden sidder i foden; som oftest mellem 3. og 4. mellemfodsknogle. Man mener, at lidelsen skyldes forfodsnedfald, hvor foden oplever irritation. Som første skridt i behandlingen  får man nogle støttende indlæg til ens sko, så man kan prøve at ”rette” det ud på denne måde.
Hvis dette ikke virker, går man over til binyrebarkhormon blokader, som kan gå ind og tage smerten. Men i sidste ende ender de fleste med at blive opereret for nerveknuden. Operationen varighed afhænger meget af nerveknuder. Nogle gange fjerner man nerveknuden fuldstændig, mens man andre gange bare lige løsner den.

Orkiopeksi
Orkiopeksi er den operation, man foretager, når man skal operere for manglende nedsynkning af testikel/testikler. Under graviditeten udvikler fosteret testikler i bughulen, og disse skulle gerne falde ned i punge gennem lyskekanalen inden fødslen. Af uforklarlige grunde stopper denne vandring ved 2-4% af alle drengebørn. Ofte falder testiklerne ned i pungen indenfor det første år, og hvis dette ikke er en realitet, så  falder de højest sandsynligt ikke på plads af sig selv.
Der er ikke nogle symptomer eller gener ved at have en manglende nedsynkning af testikel, men der er til gengæld en risiko ved at lade testiklen blive, der hvor den nu sidder. Stort set alle mænd med manglende nedsynkning vil opleve nedsat eller ingen fertilitet, hvilket er noget man kan hjælpe på ved operationen.
Operationen tager omkring 1 time, og er en forholdsvis ”simpel” operation. Man skal dog være opmærksom på, at der ved alle operationer er en risici for komplikationer både under og efter operationen. De fleste efter operationer vil opleve lidt feber, men dette er typisk ikke noget, som skal behandles.

Ortopædkirurgi
Ortopædkirurgi er behandlingen af skader samt medfødte og erhvervede lidelser i bevægeapparatet. Både dem der kan klares kirurgisk og ikke-kirurgisk. Det vil sige, at det er alt lige fra brækkede knogler, sprungne sener til ømme led.
Indenfor ortopædkirurgien er der en under inddeling, nemlig det der hedder osteosyntese. Dette er brugen af skruer, plader mm. i operationer, når man skal samle knogler. Her ind under går også udskiftningen til kunstige led, som mange ældre har gavn af, da deres led bliver noget stærkere.

Osteosyntese
Osteon betyder ”ben, knogle”, hvor syntese betyder ”sammenstilling” – altså ”knoglesammenstilling”. Osteosyntese er sammenføringen af brækkede knogler ved hjælp af skruer og plader mm.. Man bruger kun osteosyntese, hvis man ikke af andre veje kan opnå en stabil stilling af knoglebruddet, så knoglehelingen bliver uden komplikationer.
Når man benytter osteosyntese, er der nemlig større risiko for infektioner og andre komplikationer, da man benytter fremmedlegemer, som kroppen skal tage imod. Det kan gøre helingsprocessen længere, men til gengæld slipper man for eventuelle fejlstillinger ved at benytte osteosyntese.

Pigmentpletter
Pigmentpletter er pletter i huden, som har en mørkere farve end det omkringliggende. Man får oftest pigmentpletter som følge af solen. Nogle er heldige og får ingen gennem deres liv, mens andre får rigtig mange, hvilket godt kan gå hen og blive en hindring, da man måske synes det skæmmer ens hud. Men dette er der heldigvis råd for.
Man kan få nogle forskellige creme, som kan mindske pigmentpletterne betydeligt. Desuden kan man også vælge at få behandling med laser eller lys. Disse metoder er rigtig gode til pigmentpletter, som ikke ligger for dybt. Pigmentpletter som går dybt ned i huden, er det desværre rigtig svært at gøre noget ved. Man vil måske kunne mindske pigmenten, så forskellen bliver mindre, men man vil ikke kunne fjerne dem totalt.

Plica knæ
På knæets inderside findes der en slimhinde, og mellem 50-60% af alle mennesker kan være uheldige at have en fold på denne. Folden kan gå hen og blive irriteret på grund af overbelastning, slag eller lignende. Dette kan skabe meget smerte og hævelse i knæet. Der er nogle forskellige råd, man kan gøre der hjemme, hvis man oplever dette. Man kan for eksempel købe en smertestillende creme, samt finde nogle øvelser til lige netop denne lidelse. Man kan også vælge at tage til fysioterapeut, som kan hjælpe en med at komme rigtig igennem øvelserne.
Hvis man efter en måneds tid ikke ser nogen forbedring overhovedet, så kan man få nogle binyrebarkhormonindsprøjtninger. Dette skulle gerne gøre irritationen af slimhinden mindre. De fleste kan klare sig med ovenstående behandling, men i rigtig slemme tilfælde bliver man nødt til at operere folden væk. Og bare rolig det vil ikke have nogen effekt på knæets stabilitet.

P-stav
Der findes rigtig mange forskellige præventionsmetoder, en af dem er blandt andet p-staven. P-staven er en lille 2mm tyk og 4cm lang stav, som skal indsættes på indersiden af ens overarm af en læge eller sygeplejerske. Det er et lille indgreb, der foregår i lokalbedøvelse, og man kan optage sine gøremål umiddelbart med det samme.
En p-stav virker ligesom p-piller i den forstand, at de begge frigiver hormonet gestagen. I stedet for at skulle tage en pille hver dag, frigiver staven hormonet løbende i 3 år, så det er først herefter man skal have staven skiftet. Dette er rigtig smart, da man ikke skal huske på at tage sin pille hele tiden. Derudover så er p-staven en af de sikreste metoder mod graviditet.
Gestagenet kommer direkte gennem underhuden og ned i blodbanen, hvor den blokerer kvindens normale cyklus, så ægløsning ophører, og det er blandt andet derfor den er så sikker. Derudover har den samme egenskaber som minipiller og p-piller, hvilket gør at sekretet ved livmoderhalsen forandres, så sædcellerne får svært ved at trænge igennem.

Restylane
Restylane er en såkaldt ”filler”, som bruges til at slette alderstegn som rynker og/eller give mere fyldige udtryk – dette kan for eksempel være læberne. Restylane indeholder hyoluronsyre, som er det stof, der naturlig holder vores hud spændstig og fast. Med årene begynder kroppen at producere mindre hyoluronsyre, og derfor kommer der rynker, og huden hænger mere slapt.
Ved at sprøjte restylane ind under huden, med en tynd nål, kan man mindske mange af rynkerne, og faktisk fjerne nogle helt. Det er nem og komplikationsløst måde at komme af med sine rynker på. I stedet for at fjerne rynker med restylane, så kan man også give ansigtet mere fylde. Dette benyttes især til læberne og nogle gange til kindben.
Restylane giver et hurtigt og effektivt resultat. Man skal dog være opmærksom på at virkningen forsvinder med tiden, og det er derfor en behandling, man skal blive ved med at få, hvis man vil have et vedvarende resultat.

Sterilisation
Når man ikke længere ønsker sig flere børn, så kan man vælge at blive steriliseret. Dette gælder både for mænd og kvinder. Begge steriliseringer foregår i fuld narkose, og påvirker hverken hormonproduktion eller sexlyst.
Ved sterilisering af en kvinde afbrydes passagen gennem æggelederen, så sædcellerne ikke længere kan nå ind og befrugte æggene. Ved sterilisering af en mand fjerner man et lille stykke af begge sædledere, så sædcellerne ikke længere kan passere ud gennem penis. Begge operationer er forholdsvis simple, men der er altid en risici ved at blive opereret.
Derudover er det også meget vigtigt, at man er helt sikker på, at det er det, man vil. Man kan godt få en refertilisation, men i en del tilfælde lykkedes det desværre ikke at gendanne passagen, hverken ved mænd eller kvinder.

Sædbrok
Sædbrok er, når der er opstået små godartet cyster i de kanaler, der forbinder testikler og bitestikler. Der er meget normalt, at mænd over 40 år oplever dette. Man kan sagtens gå med disse cysterne uden at vide det, da der ofte ikke er nogle gener. Hvis man mærker på sine testikler, kan man mærke en hævelse bagpå den ene eller begge testikler.
Tit er det ikke noget der bliver gjort noget ved, medmindre der er gener. Nogle gange bliver cysterne desværre så store, at de kan være til rigtig store gene for patienten. Har vil man med en operation gå ind og fjerne cysterne meget forsigtigt, da man kan komme til at beskadige den omgivende struktur, hvilket kan ramme sædproduktion. Man bliver ikke nødvendigvis steril, men det kan være, at produktionen er nedsat en smule.

Talgkirtler
Talgkirtler er små kirtler, som findes overalt på kroppen på nær håndfladerne, fodsålerne og læberne. Kirtlerne indeholder et fedtstof, som sikre mod udtørring og vandskade, samt nogle bakteriedræbende stoffer, som beskytter huden.
Det sker nogle gange, at man kan få en forstørret talgkirtel. Dette sker, hvis udførelsesgangen tilstoppes, så talgen ikke kan komme ud. Derefter vil der dannes en lille knude, som kan være op til 5 cm, men de varierer meget i størrelse. Det er ikke farligt at have forstørret talgkirtler, men man kan opleve, at der går betændelse i det.
Man kan vælge at blive opereret for forstørret talgkirtler, men dette er mest for kosmetiske grunde, da de ofte sidder i ansigtet, brystet eller lysken. Selvom man er blevet opereret, kan man desværre godt få tilbagefald samme sted, og dette er der større risiko for, hvis man opererer på en betændt talgkirtel.

Tarsal tunnel syndrom
Tarsal tunnel syndrom er en afklemning af nerven, som sidder bag den indvendige ankelkno i foden. Det er en sjælden tilstand, og den er ofte forårsaget af overbelastning, stramt siddende sko, platfodethed eller dannelse af knoglenæb. Hvis man bliver diagnosticeret med tilstanden, så er første skridt i behandlingen, at stoppe med de aktiviteter, som forårsager meget smerter, for eksempel løb. Desuden kan det også hjælpe at genoptræne sin fod.
Hvis dette ikke hjælper, kan man få lagt binyrebarkhormon blokader ind i foden, som gerne skulle tage betændelsestilstanden, og på denne måde reducere smerten betydeligt. Hvis dette ikke hjælper, så er sidste udvej operation, hvor man ofte får et rigtig godt resultat, så man kan leve smertefrit.